Passion Adventure

Passion Adventure
kuvaaja Riitu Kerola

sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Minkälaisia lenkkareita seikkailuharrastuksessa tarvitaan?

Meillä on ulko-oven kyljessä urheiluvaatehuone, jonka sisältö aina silloin tällöin herättää ihmetystä. Mihin ihmeeseen noita kaikkia kenkiä oikein tarvitsee? No kyllä se vaan on niin, että jokainen pari on "pakko" omistaa. ;) Itse en edes ole mikään juoksuspesialisti, mutta suunnistaminen on mukavaa ja seikkailukisoissakin aina joutuu jokusen kilometrin juoksentelemaan. On niitä kenkiä siis jokunen siunaantunut...

Talvi alkaa olla ohi, mutta pari vuotta sitten hankitut Icebugin hikot ovat kyllä olleet aivan älyttömän hyvät talvikeleillä. En ymmärrä, miksi en ole hankkinut nastakenkiä jo 20  vuotta sitten. Oppia ikä kaikki. Juoksemista pääkallokelilläkään ei tarvitse varoa. Valitettavasti minun "suunnistajan kantapääpatti" hajottaa kengät kantapäistä aika nopeasti, vaikka en kovinkaan paljon talvella juokse, joten ensi vuonna on edessä uusien kenkien hankinta. Kokeilen ehkä sarvoja, kun siskolla oli sellaiset - hienot ja kevyet.


Näillä Asicsin Nimbuksilla juoksin pari kesää ja ne ovat oikein hyvät asfalttilenkkarit, jos tarvitsee hyvän vaimennuksen. Nyt nämä toimittavat kuntosalikengän virkaa. 

Salomonin XA pro:illa juoksin useamman seikkailukisan 2000-luvun alussa. Silloin en oikein muusta tiennyt ja aloitin "urani" suoraan tunturimaastoissa Lapin Kulta Challengessa. Kenkä toimii oikein hyvin, jos on pitkiä trekkauspätkiä tai teräviä kiviä. Pohja on melko jäykkä ja tämä malli on vedenpitävä. Syksyllä nämä ovat sauvalenkeillä aivan ehdottomat  ja vielä nilkkasuojat päälle, niin ei satavarmasti pääse mitään ylimääräistä kenkiin rakkoja tekemään. Näin keväällä touhuilen nämä jalassa lasten kanssa pihalla. Nämä kengät eivät ole 2000-luvun alusta, vaikka siltä näyttävätkin. XA pro:t minulla on olleet useammat.


Aiemmin juoksin pääasiassa pururadalla ja hiekkatiellä. Viime kesänä hankin Asicsin ds trainerit lähinnä jouksukoulun loikka- ja koordinaatiotreenejä silmälläpitäen. Tämä kenkä ei ole kovin hyvin vaimennettu, joten ainoaksi treenikengäksi sitä ei voi suositella, jottei tulisi jalkavammoja. Maratoonarit käyttävät usein trainereita ja tämä onkin hyvä vauhtikenkä. Vielä kun se vauhtikin löytyisi!

 

Suhteellisen raskastekoisena juoksijana en uskalla juosta nuilla trainereilla paljon varsinkaan asfaltilla. Ja nyt, kun juoksen reilun 12 km työmatkoja aina silloin tällöin asfalttia, jouduin ostamaan toiset perus-asfalttikengät. Minulla on ollut parit Asicsin nimbukset, mutta halusin kokeilla jotain vastaavaa muuta merkkiä. Adidaksen Supernova glide on hyvin samantyyppinen, hyvin vaimennettu treenikenkä. Adidas on vain huomattavasti huokeampi kuin Asics, joten ehdottomasti kannattaa kokeilla. Olen tykännyt juosta näillä.

The kenkä. Aivan paras seikkailukenkä, mitä minulla on ollut on ehdottomasti Inovin Trailroc! Ovat huippukevyet ja kenkä toimii niin asfaltilla kuin järvessä. Trailroc kuivuu nopeasti eikä muutu pesusieneksi tai litku jalassa kastuttuaan. Väittäisin, että Oulussa tämä on melkein suunnistuksessakin monipuolisin kenkä harrastelijalle, kun ei avokalliota ole ja iltarasteillakin juostaan paljon polkuja taajamien tuntumassa.
Tässä on sitten uusin hankintani Inovin Oroc 280. En ole ehtinyt kenkiä vielä testaamaan, mutta odotukset ovat kovat. Edelliset suunnistuskenkäni olivat Icebugit ja ne alkavat olla entiset. Vaikka nykyään tulee suunnistettua metsässä melko vähän, niin sen vähän teen mieluiten nastarilla. Tykkään kyllä suunnistaa, mutta paikalliset maastot eivät oikein houkuttele.
Eli onhan näitä. Tässä kun on vasta juoksukengät, minkä lisäksi seikkailija tarvitsee monta muutakin monoa.. Näillä pääsee hyvin juoksuharrastuksen alkuun. ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti