Passion Adventure

Passion Adventure
kuvaaja Riitu Kerola

tiistai 18. kesäkuuta 2013

Merikoskenkadun pieni ihme


Kun tyttöjen kanssa istuimme keväällä pöytään miettimään kesän seikkailuja ja sponssikuvioita, tuli välittömästi mieleeni ehdoton suosikkikauppani Oulusta, nimittäin Shelby Oy. Kuten kauppa itse mainostaa, sieltä löytyy "Extreme materials & Gears" parhaita materiaaleja, välineitä, kaavoja ja mittatilausvaatteita ääriolosuhteisiin.

Shelbystä löytyy kampetta laidasta laitaan. Kiipeilytarvikkeiden valikoima on kattava. Lisäksi löytyy tarvikkeita kesä- ja talvivaeltajille sekä suksin takamaastoissa kulkeville. Siellä on kaikenlaista tarpeellista tarviketta retkeilyharrastukseen vaativimmillekin käyttäjille ja grammanviilaajille. Ja mikä minusta hienointa Shelbystä olen aina löytänyt avun, kun joku ihmeen pikkunippeli on hajonnut esim. sauvasta, teltasta tai rinkasta. Heikki kyllä tilaa, jos ei varaosaa muuten löydy. Alunperin menin Shelbyyn teknisten kankaiden houkuttelemana, mutta vuosien saatossa olen löytänyt sieltä paljon, paljon muutakin mukavaa ostettavaa.

Ensimmäinen tuotos Shelbyn kankaista oli Polartecin power stretch kerrastohousut. Silloin väreistä ei löytynyt kuin sinapinkeltainen ja punainen. Ompelin itselleni punaisen kalsarit ja Jussille sinapin väriset. Aivan sikalämpimät ja hyvät niistä tuli ja ovat vieläkin käytössä. Mutta se sinapin väri oli kyllä niin ruman värinen, että aviomies raukkaani hävetti aivan julmetusti vaihtaa työpaikan pukuhuoneessa työmatkapyöräily kampeet työvaatteisiin, kun työkaverit väkisin näki nuo vauvan paskan väriset pöksyt.

Tämän hetkinen ehdoton materiaali lempparini on merinovilla. Shelbystä saa laadukasta paksua merinovillaa. Siitä olen ommellut kerrastoja, buffhuiveja, boksereita. Kerraston ompelu on niin helppo homma, että siihen kykenee vähemmänkin käsitöitä harrastanut. Keväällä ompelin 9-12 vuotiaiden partiotyttöjen (15 innokasta ompelijaa) kanssa jokaiselle omat merinokalsarit. Muutenkin olemme partiolaisten kanssa ommelleet melko paljon pientä tarpeellista tavaraa. Yhdellä leirillä ommeltiin vanhempien partiolaisten kanssa säärystimiä vaelluskäyttöön, talvileirillä tehtiin fleecepipoja ja teini-ikäisten tyttöjen kanssa ommeltiin rinkan suojukset ennen syysvaellukselle lähtöä. Turha lienee mainita mistä materiaalit löytyivät.

Viime syksynä ensimmäisinä laskupäivinä Rukan jäisessä tuolihississä istuessa mietin, miten ihmeessä saisin pidettyä pyllyn lämpinä. Heti seuraavalla viikolla kaivelin varastoissani olevan vanhan sinapin värisen power stretch kankaan ja kävin Shelbystä hakemassa ruskeaa merinovillaa. Niistä ompelin meille merinovillaiset kalsarit, joissa persaus ja reiden takaosa on vahvistettu harjatulla fleecellä. Niistä tuli heti kummankin luottokalsarit. Niillä on pyöräilty koko talven työmatkat. Ne on ollut jokaisella laskureissulla mukana. Talven hiihto- ja juoksulenkeillä minulla ainakin pylly on aina ensimmäisenä jäässä... tänä vuonnapa ei ollut :)


Ehkä suurin ompeluprojektini on ollut kisalaavun ompelu. Olemme vuosia kisailleet Oulun Valppaiden Apollo-vartiolla partiotaitokisoissa. Eräissä syyskisoissa yritimme järkyttävässä kaatosateessa pystyttää perinteistä Vihe-laavua hiekkakentälle. Se oli mahdoton operaatio, kun mikään ei uponnut maahan tai pitänyt maassa. Kaikki yörastin tehtävämateriaalit olivat läpimärkiä ja mekin uitiin keskellä Niilin-virtaa, mikä ns.laavun läpi virtasi. Tuon kisan jälkeen päätimme,että meidän on saatava kunnon laavu. Annamme aivan turhaa hyvitystä muille väsäämällä perinteisen laavun kanssa, kun ajan vois käyttää yörastin tehtävien tekemiseen. Kilpasiskoilla on ollut jo useamman vuoden itse tehty kaarilla kasattava laavu. Se on herättänyt aina ihastusta ja kateutta... kyllä on tytöt osanneet ommella hienon laavun. Mekin päätimme sitten tehdä oman. Vaikka Peto-vartion lisäksi muutamalla jätkäporukallakin on itsetehty laavu ei kennelläkään ollut mitään tarkempaa ohjetta laavun tekoon. Osa on tehnyt laavusta ns. tunnelimallin ja osa kupoliteltan mallilla. Me päädyimme tekemään sekasikiön, varsinainen laavu osa on kupoli ja katos tunnelimallinen. Uuden jos tekisin niin ehkä vähän toisin voisin tehdä, mutta hyvin tuo meidän malli on palvellut. Tilaa on tehdä yön kätevyystehtäviä... kisalaavussahan ei paljon ehdi nukkumaan. Ja pakko on mainita, että voitto Suomen Partiolaisten suomenmestaruuskisoista on irronnut sekä vanhalla Vihelaavulla, että omalla designillä ;)

Aina kun on mahdollista haluan tukea pientä kivijalka kauppaa. On mahtavaa kun Oulusta 
löytyy tuollainen spesiaaliliike, josta löytyy monenmoista ja jos ei löydy niin tilaamalla saa. Olemme tilanneet sieltä lumiturvallisuusvälineitä meille ja kavereille, sieltä on löytynyt tellumonojen sisäkengät ja teleskooppisauvat niin rinteeseen kuin vaelluksille. Keväällä Shelby muistutti taas meille, mihin kannattaa kääntyä, kun jotain erityistä haluaa. Mun mies näki liki kaks vuotta sitten yhdellä laskureissulla Black Diamondin kinttaat, jotka se välttämättä halusi itselle. Juuri tuota kyseistä mallia sitten etsittiin niin kaiken maailman nettikaupoista ja jokaiselle laskureissulla, niin keskieuroopassa kuin meidän pohjolassa, käytiin kivijalka liikkeet koluamassa läpi josko sieltä löytyis kinttaat. Puolentoista vuoden etsimisen jälkeen Jussi laski yhä reikäsillä vanhoilla Hestroilla. Mutta kävinpä talvella hakemassa Shelbystä jotain ja kysyin huvikseni kintas mallia, ja Heikki lupas selvittää. Eipä aikaakaan, kun saatiin kintaat kätösiin. Voiko missään olla parempaa asiakaspalvelua.

Tämäkin neopreeni juomaletkuun on löytynyt Shelbystä
Nyt lopetan kirjoittelun ja lähden Shelbystä hakemaan jarrukuminauhaa niin pääsen korjaamaan Niinan rikki menneet Hot Bondit sekä kyselen samalla La Sportivan maastojuoksukenkiä.



1 kommentti:

  1. Sitä ei monikaan usko, miten voi kalsarit tuottaa ihmiselle onnea&iloa...etenkin niille joiden pepa sulaa vasta juhannuksen jälkeen jäätyäkseen heti heinäkuun jälkeen taas!! Appivanhempani katselivat aivan ihmeissään kun hyppelin onnesta soikeana uutukaiset kalsarikaksoset jalassani viime talvena Levillä. Kiljuin ja peilasin hienoja kerrastoja. :) Kari Traan mallisto on tämän hetken ehdoton suosikkini...ompelutaidottomana en ala edes yrittämään "teempäskätevästiitse" juttuja. Kari Traan kerrastot pysyvät päällä, eikä tarvitse tuskailla urheillessa valuvia kalsareita tai muutenkaan epäsopivia kerrastoja!! Joten Tytti on niin oikeassa...lämmintä ja toimivaa ehkä ensisijaisesti, mutta onhan se tärkeää minkälaiset ja väriset kalsarit ovat vaatteiden alla, eikös juu??!! Terkkusin, Marjo

    VastaaPoista