Passion Adventure

Passion Adventure
kuvaaja Riitu Kerola

keskiviikko 25. syyskuuta 2013

Mestaruutta puolustamaan…


Taas lähestyy kisat… nimittäin partiotaitokisat.  5.-6.10 Porvoossa kisataan partiotaitojen Suomen mestaruudesta.

Ennen kuin olin edes kuullut seikkailukisoista, olin jo vuosia kolunnut partiotaitokisoja. Siirtyminen pt-kisoista seikkailukisoihin oli itseasiassa helppoa, sillä noissa kahdessa  on paljon yhteneväisyyksiä… kummassakin mennään reilu vuorokausi väsymykseen saakka, kumpikin vaatii niin fyysistä kuin henkistä kestävyyttä ja kummassakin kilpaillaan kolmen hengen joukkueissa. Voitto on kummassakin kisassa mukavaa, mutta merkittävämpää minulle on ainakin toistaiseksi ollut joukkueen kanssa yhteen hiileen puhaltaminen, itsensä ylittäminen ja mahtavien muistojen kerääminen.  Yhtälailla niin seikkailu-kuin partiotaitokisojen lähdönhetkellä tiedän, että edellisen huonosti nukutun yön jälkeen edessä on useita tunteja menoa. Takuulla tulen palelemaan, vielä varmemmin kastumaan, olen nälkäinen, väsynyt ja  välillä ketuttaa. Tiedän,että tulen olemaan välillä inhottava ihminen ja voin tiuskia joukkuekavereilleni. Onneksi voin 100% luottaa siihen, että joukkuekaverini ymmärtävät, koska tilanne on meille kaikille sama.


Meidän Apollo-vartio on huippu. Ellun ja Outin kanssa on mahtavaa kisata, sillä jokaiselta meiltä löytyy oma vahvuus, mutta kaikki on myös tasaisen hyviä monessa asiassa. Ja menestystäkin on tullut vuonna 2008 ja 2012 Suomenmestaruus.

Siinä mielessä Pt-kisat eroavat seikkailukisoista, että ennakkovalmistautumiseen kuuluu varustehässäkän lisäksi myös tehtäväluetteloon perehtyminen ja sen avulla tehtäviin valmistautuminen. Aina se ei ole niin helppoa, sillä tehtävän nimi ei välttämättä paljasta juuri mitään tehtävän sisällöstä. Toisaalta välillä siitä on suurikin apu ja tiedetään opetella tähtikuvioita, kasvien nimiä, kivilajeja, Afrikan valtioita… mitä milloinkin. Sitä melkein odottaa, että tehtäväluettelo julkaistaan ja pääsee taas opettelemaan uusia asioita.

Seikkailukisoissa paremmuuden määrää puhtaasti vauhti, mutta Pt-kisoissa voittaja määräytyy tehtävien mukaan. Tehtävät on jaettu eri tehtäväryhmiä. Mukana on aina kätevyys, suunnistus ja yllätys. Sen lisäksi on joku tai jotkut seuraavista: partiotaidot, erätaidot, luonnontuntemus. Lisäksi usein on kisan teemaan liittyvä tehtäväryhmä. Tänä vuonna se on tutkimusmatkailijat.
Kätevyydestä saa useimmiten paljon pisteitä ja tehtäviä on useita. Ne voivat olla pehmeistä tai kovista materiaaleista valmistettavia tuotteita. Vuosien varrella olen ommellut yön pimeinä tunteina pipoja, virkannut nallen, tehnyt hirsisalvoksia, lukon, punonut korin, takonut raudasta kultavaskoolin tai hevosenkengän, tehnyt pöllistä golfmailan, värkännyt jalkajousen ja potkukelkan sekä monia monia muita juttuja, joita en olisi ikinä kuvitellut tekeväni. Kätevyystehtävissä olemme yleensä onnistuneet vähintään kohtuullisesti… ehkä sillä on jotain tekemistä, että vartiosta löytyy arkkitehti ja käsityönopettaja.


Suunnistus on toinen suuri tehtäväryhmä ja myös meidän joukkueen vahvuuksia. Yleensä kisoissa on jonkinlainen pistesuunnistus, jossa vartio saa hajaantua. Se voi olla ihan perussuunnistus, mutta se voi olla myös käyräkartalla, peilikuvakartalla, mustavalkoisella kartalla, mittasuhteella 1: 500, ihan mitä vain mitä järjestäjä on keksinyt. Yösuunnistus kuuluu myös vakiona Pt-kisoihin ja se suoritetaan yleensä viestimuotoisena.  Välillä suunnistustehtävissä määritellään sijainteja koordinaatistolla, välillä rastit ilmoitetaan astelukuina ja etäisyyksinä. Useinmiten suunnistustehtäviin kuuluu myös ns. kiritaival, jossa tietty matka edetään mahdollisimman nopeasti. Harvoin se on puhdasta juoksua, välillä kannetaan vettä, välillä lainapeitettä, joskus matkan varrella kasataan trangia ja sytytetään nuotio.


Erä- ja partiotaitoihin sisältyy ruoanteko retkiolosuhteissa.  Olemme tehneet yönpimeinä tunteina makkaraa luonnonsuoleen, on savustettu kalaa itse tehdyssä savustuspöntössä, tehty falafelejä… noin niin kuin jotain mainitakseni. Outi on meidän kokki ja älyttömän hyvä siinä. Lisäksi kisoissa testataan ensiaputaidot (jotka ei sitten kuulu meidän vahvuuksiin)  Muita tähän tehtäväryhmään liittyviä tehtäviä voi olla peruspartiotaidot kuten solmut tai nuotionsytytys. Lähes aina kisoissa on ylitysrasti. Se voi olla seikkailukisojen tyyliin puhdasta uintia (mutta tavarat on pakattuna jätesäkkiin, jota raahataan mukana uidessa), voi olla myös uimapatjalla menoa. Eniten pidän ylityksistä, joissa pitää rakentaa lautta, jolla ylitys tehdään. Se oikeasti mittaa partiotaitoja eikä kylmän sietokykyä.  Lisäksi pt-kisojen luonteeseen kuuluu, että vartioiden käytöstä tarkkaillaan sekä leiripaikka arvostellaan turvallisuuden ja siisteyden kannalta. Yllätystehtävät ovat yleensä yhteistoiminnallisia, joilla mitataan vartion kykyä puhaltaa yhteen hiileen.

Partiotaitokisoissa saattaa päästä värkkäämään vaikka suokengät pajunoksista.
Tämän vuoden kisojen tehtäväluettelo on ollut jääkaapin ovessa toukokuusta saakka, mutta nyt viimeistään siihen on paneuduttava kunnolla. Kisajännitys hiipii pikku hiljaa päälle. Tuskin maltan odottaa, että pääsen Porvoon metsiin rämpimään.

-Tytti




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti