Passion Adventure

Passion Adventure
kuvaaja Riitu Kerola

sunnuntai 30. joulukuuta 2012

Porrastreeniä



Innostuimme Kirsin kanssa alkusyksystä treenailemaan yhdessä porrasjuoksun merkeissä. Yritys on ollut lumille asti juosta kerran viikossa jäähallilla porrastreeni. Loppuvuodesta nuhanenät sun muut joulukiireet ovat haitanneet vähän viikkotavoitetta. Mäkitreeni pitää Oulun jylhissä maisemissa järjestää erikseen, koska peruslenkillä ylämäkeen ei tarvi juurikaan puuskuttaa. Parhaat meitä lähinnä olevat mäet löytyvät Virpiniemestä tai Ruskotunturista, jos ylikulkusiltoja ei lasketa. :) Vaihtoehtoisesti jäähallin jyrkät rappuset ovat tarjonneet sopivasti ylämäkihaastetta mammoille, jotka palautuvat synnytyksestä ollakseen ensi kesänä taas iskussa! ;) Porras- ja loikkatreenit ovat toimiva harjoitusmuoto juoksijalle ja kuntoilijalle. Niiden avulla voi kehittää jalkojen ja keskivartalon lihasten voimaa sekä koordinaatiota. Treeni tuo tervetullutta vaihtelua juoksutreeneihin.


Näemme siis lähes viikottain jäähalilla. Jostakin kumman syystä Kärppien aamujää on sattunut aikalailla samoihin aikoihin. Jaksan aina ihmetellä heidän järjestäytynyttä treenaamistaan. Se on toisinaan kuin taidetta. Joka ukko tietää mitä tehdä. Ovat kai muutaman toiston tehneet! Taidokasta! Jäähallilla maleksii muutakin porukkaa aamupäivisin. Huomaan, että saamme huvittuneita katseita. Lastenvaunut voivat olla osasyy tähän! Vauvaikäiset lapsemme ovat aina treeneissä mukana. Lapsukaiset toimivat huutosakissa kannustamassa meitä. Toisinaan tosiaankin vain viuhkat puuttuvat kun vaunuissa käy huiske ja ääntäkin lähtee. Jos homma menee purkkiin niin lapsoset nukkuvat tyytyväisinä meidän puhistessa rappuja ylös ja alas. 







Ystävällisen näköinen setä otti meistä pyynnöstämme yhteiskuvan. Häntä hieman huvitti poseerausintomme! :) …"siis pitääks noi Kärppien treenit näkyä tuolla taustalla!" :) Joo, eihän me täällä hallilla muuten tekemistä väkisin keksittäisi!


Viikottainen yhteistreeni alkaa yleensä noin 30min alkuveryttelyllä ulkona. Käytännössä tämä tapahtuu vaunulenkkeilynä jäähallin ympäristössä. Olemme tehneet porrasjuoksua kolmen nousun settinä. Sarjojen välissä olemme pitäneet noin 5min mittaisen tauon. Harjoite on toistetettu neljän sarjana. Tavoitteena on 5 - 6 sarjaa kolmen nousun setillä. Muut viikon treenit ja päivän tuntemukset on otettava tietenkin huomioon, koska syke nousee treenissä hyvin. Viimeisessä sarjassa saa jo tosissaan nostaa jalkaa. Kirsi on yleisurheiluaikoinaan tehnyt porrastreeniä ja on luvannut, että harjoite helpottuu ajan kanssa. Sitä odotellessa! :) 

Porrasjuoksun lisäksi olemme tehneet vetoja hallia ympäri tai suoralla käytäväpätkällä. Päivällä ihmisiäkään ei ole liikaa ja käytävää kiertää kimmoisa matto. Entisenä spirintterinä Kirsi kaasuttaa pitkillä jaloillaan hienosti. Askel on eteenpäin pyrkivä ja ponnistus kadehdittavan lennokas. Minä koitan tikata lyhyillä koivillani hädintuskin peesissä pysyen! :) Lihaksille on mukava antaa vähän nopeusärsykkeitä ja jumitkin aukeavat kun saa tampata sydämensä kyllyydestä. 


Jatkossa on suunnitelmissa tehdä seuraavanlaisia pikajuoksun vetoharjoitteita:


- 2-6 sarjaa, 4 x 60 m 30 sekunnin palautuksella. Sarjojen välissä 2 minuutin lepotauko.
- 2-6 sarjaa, 4 x 100 m 40 sekunnin palautuksella, sarjojen välissä 3 minuutin lepotauko.
- Pyramidiharjoitus: 100 m - 150 m - 200 m - 150 m - 100 m, palautuksena vedon mittainen kävely.

Kaverin kanssa on aina mukava treenata. Vaihdamme samalla kuulumisia! Koska kuopukset ovat treeneissä mukana, ei tarvitse säätää treenejä muiden perheenjäsenten kanssa sopivaksi ja ilta on sitten vapaata touhuilla kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti