Passion Adventure

Passion Adventure
kuvaaja Riitu Kerola

torstai 1. maaliskuuta 2012

Talvitreeniä tilastonikkarin silmin

Blogi on viettänyt muutaman kuukauden hiljaiseloa. Jokainen jäsen on toki treenaillut tahoiltaan mahdollisuuksien mukaan ja muutamia yhteislenkkejäkin on tehty. Syksyllä kävimme sauvakävelemässä ja sauvarinteessä. Talvella on hiihdelty. Vielä ei ole päätetty ensi kesän ohjelmaa, mutta tässä vaiheessa vuotta on jo selvää, että viime vuotisella kokoonpanolla emme ensi kesänä kisaile. Ehkäpä sitten jo seuraavana. Ilmoittautuminen Rokuan kisaan on vielä tekemättä, mutta osa tiimistä ainakin mielisi kisaan mukaan.. Sitä ennen on mietinnässä, josko osallistuisimme Sannan kanssa AC-talviseikkailuun Rovaniemelle.

Omalta osaltani olen keskittynyt normaaliin tapaan hiihtosuunnistukseen ja muutamia lähikisoja on tullut kierreltyä ihan hyvällä ja ei niin hyvällä menestyksellä. Lauantaina 3.3. oli tarkoitus startata Pertin hiihtoon, sillä se olisi ollut loistava tyhjennysharjoitus ennen viikon päästä olevaa hiihtosuunnistuksen SM-keskimatkaa. Flunssa vei voiton ja harmikseni startti jäänee tekemättä. Kolmesti olen kyseisen kisan hiihtänyt ja kun edellisestä on jo viisi vuotta aikaa, olisi ollut mukava nähdä oma pitkänmatkankunto kotiladuilla.

Kun nyt ei ole mitään mielenkiintoista kisaraporttia kerrottavana, niin pistänpä ystävien fb-päivityksestä innostuneena hieman noita harjoituskuormituksiani (training load) tänne. Kuvat on otettu polarpersonaltrainer-nettisivuilta. En ole aiemmin ollut lainkaan innostunut näistä nettipäiväkirjoista, mutta tuo harjoituskuormitus on kiva käppyrä, jota seurata. Tilastografiikkaa työkseen tekevän silmää ei polarpersonaltrainerin ilme oikein miellytä ja oma excel on harjoituspäiväkirjana edelleen korvaamaton, koska siitä näkee nopealla silmäyksellä, mitä on tehnyt ja mitä on jäänyt tekemättä.

Ensimmäinen kuvassa on aikajana omasta talviharjoittelustani. Kun käyrä menee punaiselle, ei harjoittelu ole suositeltavaa. Käyrän mentyä keltaiselle voi harjoittelua jatkaa, mutta tehoharjoittelu ei ole suositeltavaa. Kun käyrä pysyy vihreällä, voi harjoittelua jatkaa mielin määrin.




Työssäkäyvällä perheenäidillä aika on kortilla ja käppyrä menee punaiselle lähinnä lomilla, kun ehtii lenkille tai kisoissa. Yrityksenä on kuitenkin viedä se käppyrä punaiselle silloin tällöin ja keltaiselle kerran viikossa. Nuo korkeimmat käppyrät ovat yleensä käymiäni hiihtosuunnistuskisoja. Omissa kovissakaan treeneissä en käppyrää yleensä kovin korkealle saa. Jouluna olin lomalla = enemmän aikaa urheilla, ja se näkyy harjoituskuormassa. Joku enemmän näistä asioista käsittävä voisi vaikka kommentoida, sillä mututuntumalla tässä mennään. ; )

Kesällä en vielä käyttänyt nykyistä mittariani (rcx5), mutta Tahko mtb 60km kisassa sekä Rokuan seikkailussa minulla oli samanlainen mittari mukana. Eli on tuossa noitten välissäkin lenkillä käyty, mutta ne eivät tässä kuormituksessa näy. Käppyrät menevät kyseisten kisojen osalta aika iloisesti yli asteikon. Harjoituskuormituksen ero Tahkon ja Rokuan seikkailun välillä on aika pieni, sillä Rokuan kisassa keskisyke oli niin paljon matalampi. Tahkolla keskisyke 4h 10 min kisassa oli 174, kun se Rokualla 29h 30 min kisassa oli 130. Harjoituskuormitus Tahkolla oli 937 ja Rokualla 1155. Päivänselvää on, että jälkimmäinen kisa oli paljon raskaampi ja palautuminen vie paljon paljon kauemmin kuin käyrän mukaan veisi. Akseli on jaettu pystyviivoin vuorokausiin, joten sen mukaan olisin ollut valmis harjoittelemaan viikon kuluttua seikkailukisasta. En todellakaan! Mutta ei näitä mittareita ehkä ole hulluille tehty. Mikähän on harjoituskuormitusenkka? Olisi myös mielenkiintoista tietää, miten paljon oikeat suomalaiset huippu-urheilijat tätä harjoituskuormitus-ominaisuutta käyttävät. Tutkimuksen mukaan harjoituskuormitus-ominaisuuden käyttö olisi hyvinkin järkevää.


Lisätietoa harjoituskuormituksesta Polarin nettisivuilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti